Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

SARENI NADEV

 

400 g   mlevenog mesa

100 g   pirin~a

500 g   plavog patlid`ana

500 g   tikvica

500 g   sve`ih paprika (ili babura)

150 g   maslaca

150 g   ulja

3     limuna

 50 g   paradajz sosa

3     ~e{nja bela luka

 25 g   mlevene su{ene nane

 20 g   bibera

 25 g   {e}era

         so

         avan

 

Oprati pirina~, iscediti, pome{ati ga sa mlevenim mesom. Posoliti, pobiberiti. Dobro zamesiti. Oguliti spolja tikvice i isprazniti ih. Oprati plave patlid`ane i isprazniti ih, kao i sve`e paprike (ili babure), odstranjuju}i semenke i peteljke. Kod svih njih samo jedan kraj treba da bude otvoren, kao {to je to uobi~ajeno kod nadeva. U unutra{njost tikvice, plavog patlid`ana i paprike staviti mleveno meso i pirina~. Rasporediti ih po {erpi dodaju}i ulje i maslac. Prekriti vodom. Odozgo naliti paradajz sos koji je razredjen u malo vode. Staviti na vatru, posoliti i ostaviti da se kuva na srednjoj vatri, s tim da {erpa bude pokrivena. Za to vreme, o~istiti ~e{njeve bela luka, izgnje~iti ih, rastvoriti u malo vode, posoliti i posuti mlevene suve nane. Kada voda u {erpi proklju~a, staviti unutra beli luk i nanu.

 

Pustiti da se kuva na laganoj vatri sve dok plavi patlid`an ne bude kuvan (on se najdu`e kuva). Tada se stavi malo {e}era i odozgo sipa sok od limuna. Ostaviti na vatri deset minuta i slu`iti toplo. Mogu}e je jesti i hladno.

 

      Priprema: 20 minuta.

 

      Kuvanje: jedan ~as.

 

      - Umesto pirin~a, mogu}e je staviti istu koli~inu krupnog burgola, ali tada treba smanjiti koli~inu mlevenog mesa (250 grama umesto 400). To je "[areni nadev sa burgolom".

>>>>