Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

MENSAF

      Mensaf je beduinskog porekla i predstavlja jordanski nacionalni specijalitet koji se slu`i kada gostu treba ukazati ~ast. Tradicionalan na~in za konzumiranje mensafa je rukama: Zajedni~ki poslu`avnik sa mensefom se stavi pred zvanice na pod, izgovori se molitva ("Bismillahi"), pa svaki gost pru`a svoju desnu ruku da zahvati meko meso i ukusan pirina~.

 

1 kg jagnjetine (ise~ene na kockice)

- so

- biber

1/4   {olja maslaca (ili arapske masti)

2     luka (iseckana)

1     kafena ka{ika me{anih arapskih za~ina (Videti recept)

 

Sos:

 

1/3   {olje vode

3     supene ka{ike skroba

3     {olje kiselog mleka

1/4   {olja per{una (iseckanog) / nije obavezno

 

- tanak arapski hleb

5     {olja kuvanog pirin~a (Videti recept za pripremu)

 

Za ukras:

 

- pr`eni pinjoli

 

Jagnjetinu za~initi sa solju, biberom i pola kafene ka{ike arapskih za~ina, pa sotirati na maslacu u dubokom tiganju. Kada kockice mesa poprime lagano braon boju, izvaditi ih probu{enom ka{ikom, pa na istom maslacu propr`iti luk da postane mek.

 

Vratiti meso u sud. Poprskati sa me{avinom za~ina, pa prekriti vodom. Pustiti da prokjlu~a, zatim pokriti i lagano kuvati dok meso ne postane meko (oko 1 1/2 do 2 ~asa). Skidati penu ukoliko se pojavi. Sve procediti, samo da ostane 1/2 {olje supe u kojoj se meso kuvalo.

 

Neophodno je stabilizovati kiselo mleko u kome }e jagnjetina biti poslu`ena, da bi se spre~ilo zgru{njavanje tokom kuvanja: Rastopiti skrob u vodi i dodati kiselom mleku. Polako pustiti da provri, me{aju}i samo u jednom pravcu. Smanjiti vatru i polako kuvati, nepokriveno, 2 - 3 minuta. Ovaj sos lagano ume{ati u lonac sa mesom. Dodati per{una, ukoliko se `eli, pa lagano kuvati na veoma blagoj vatri nekoliko minuta da bi se svi za~ini pome{ali. Probati, dodati za~ine koji za ukus nedostaju (i jo{ supe - ukoliko je potrebno).

 

Zagrejati tanke listove hleba stavljaju}i ih u vrelu pe}nicu minut-dva. Zagrejan hleb staviti na {iroku, plitku drvenu zdelu, pa prekriti gomilom pirin~a. Preko pirin~a staviti komade jagnjetine a odozgo sipati sos u kome se kuvala.

 

      Ukrasiti sa pinjolima.

 

>>>>