Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

JAGNJETINA U SOSU OD KISELOG MLEKA

 

Ovo je jedno izvrsno jelo, sirijskog porekla, u kome su glavni sastojci meki jagnje}i komadi u delikatno za~injenom sosu od kiselog mleka.

 

800 g  jagnjetine ise~ene na komadi}e

3       {olje vode

1       kafena ka{ika soli

 

Sos:

 

1       supena ka{ika skroba

1/3     {olje vode

3       {olje kiselog mleka

1       {irok luk, ise~en na listove

3       supene ka{ike maslaca (ili arapske masti semne)

2       ~e{nja belog luka

1       kafena ka{ika istucanog korijandera

1/2     kafene ka{ike soli

        biber

 

Prekriti jagnjetinu vodom, dodati soli, pa tiho kuvati sve dok meso ne postane veoma mekano i ne`no (oko 2 ~asa). Ne treba dodavati vode tokom kuvanja, sem ukoliko nije apsolutno neophodno da meso ne bi zagorelo ili se zalepilo. Te~nost }e se sama od sebe smanjiti tokom kuvanja.  Ako je potrebno, skidati penu koja se javlja tokom kuvanja.

 

Neophodno je stabilizovati kiselo mleko u kome }e jagnjetina biti poslu`ena, da bi se spre~ilo zgru{njavanje tokom kuvanja: Rastopiti skrob u vodi i dodati kiselom mleku. Polako pustiti da provri, me{aju}i samo u jednom pravcu. Smanjiti vatru i polako kuvati, nepokriveno, 2 - 3 minuta.

 

Sotirati luk na maslacu dok ne postane providan (staklast). Istucati beli luk i so sa korijanderom - {to se dodaje na kraju kuvanja. Komade jagnje}eg mesa i me{avinu luka dodati kiselom mleku i nastaviti sa tihim kuvanjem jo{ najmanje 10 minuta, da bi se mirisi pome{ali.  Ume{ati po `elji bogate jagnje}e supe da bi se razredio sos od kiselog mleka. Probati pa dodati, ako treba, za~ine.  Poslu`iti uz pirina~ sa rezancima kao prilogom (videti recept za pripremu).

 

Varijacija: beli luk i korijander mogu biti pr`eni na arapskoj masti samne (videti recept) ili maslacu, pa onda preliveni preko gotovog jela kao ukras.

____________

(Arapski naziv ovog jela je “Shakrije”)

 

 

>>>>