Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

PILE IZ 1001 NOCI

1     pile

100 g   griza

125 g   maslaca

 50 g   luka

100 g   suva gro`|a

250 g   badema

100 g   srca od pista{a (nesoljenih)

100 g   {e}era u prahu

 20 g   raznih za~ina (qalat daqqa ili ras al.hanoute)

 10 g   {afrana u prahu

 10 g   mlevena djumbira

         so

         {erpa za kuskuseriju

         avan

         igla I debeli konac

 

Prvo na pari skuvati griz u kuskuseriji (obrati pa`nju da se ne stvore grudvice). Skinuti kuskuseriju. Staviti bademe tri minuta u toplu vodu, a zatim ih izvaditi i olju{titi. Sada baciti suvo gro`dje u toplu vodu  da bi ga razmek{ali. Rashladiti bademe, istrugati i pome{ati sa kuvanim grizom. Izvaditi suvo gro`|e iz tople vode, malo ga izgnje~iti da bi se uklonile semenke, istucati u avanu, zatim ga izme{ati sa malo maslaca, pa sa smesom od griza i badema. Nakvasiti srca nesoljenih pista{a u vodi, a zatim uvaljati u {e}er u prahu. Dodati ih nadevu. Izme{ati sada smesu posipaju}i je me{avinom za~ina (kalat daka ili ras el-hanut) i solju.

 

Pile, dobro o~i{}eno, napuniti ovim nadevom pa za{iti iglom i debelim koncem. Staviti u {erpu malo maslaca, ise}i na kolutove o~i{}en luk i staviti na vatru.  Posuti {afranom i djumbirom. Kada luk pocrveni, staviti odozgo pile, prekriti vodom, zatvoriti {erpu i pustiti da kuva. Na prvi znak klju~anja, dodati jo{ maslaca i nastaviti kuvanje. Kada je voda isparila, uzeti pile i zasebno ispe}i da porumeni. Pile poslu`iti na osnovi od `eliranog sosa iz {erpe.  Meso jedemo delom sa nadevom i delom sa sosom.

 

      Trajanje: Dva ~asa.

 

- Mo`emo, pre poslu`enja, pile namazati uljem u koje smo rastopili 50 g {e}era. Takvo pile staviti u pe}nicu da dobije zlatnu boju.

__________________

 

*) Ovo jelo je ~esto prisutno na gozbama o kojima se govori u "1001 no}i".

 

 

>>>>