Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

MAROKANSKI HLEB

U pitanju je ravna lepinja koja je popularna od Maroka do Avganistana. 

 

3 dl      tople vode

1         supena kašika kvasca

1         kafena kašika soli

450 g    brašna 

 

Rastvoriti kvasac i so u vodi. U duboku činiju prosejati brašno i sačiniti udubljenje u sredini. Sipati unutra kvasac i postepeno mešati. Mesiti nekoliko minuta u činiji, dodaju}i bra{na ili vode ukoliko je potrebno.

 

Prebaciti na dasku i mesiti 10 minuta. Podeliti testo na tri jednaka dela i svaki oblikovati u oblik lepinje prečnika od oko 20 cm. i debljine 2 1/2 cm. - lagano dignute u sredini.

 

Lepinje staviti na ploću za pečenje koja je lagano posuta brašnom, prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se diže 1 1/2 do 2 ~asa sve dok se ne udvostruči u veličini.

 

Pripremljene lepinje u Maroku se nose u pekaru na pečenje. Kod kueće pećnicu treba zagrejati na 190 stepeni i peći nekoliko minuta.

 

Varijacija: Iranski hleb - pripremiti kao što je gore naznačeno sve do faze stavljanja lepinje na ploću za pečenje. Sa nauljenim rukama testo oblikovati u deset lopti. Rastanjiti ih što je tanje moguće upotrebljavajuži nauljenu oklagiju. Celu površinu izbosti viljuškom. Peći na 260 stepeni na širokom, ravnom nauljenom plehu za pečenje i to u sredini pečnice. Posle jednog minuta, pritisnuti površinu sa presavijenim peškirom da bi se eliminisali mehurići vazduha. Posle dva minuta okrenuti da i druga strana dobije braonkastu boju. Skinuti i zaviti u tkaninu do upotrebe.

>>>>