Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

PALACINCI

 

750 g     vrlo finog griza

250 g     bra{na

1       prstohvat soli

1       tegla meda

 30 g     pivskog kvasca

100 g     maslaca

 

Staviti kvasac u sud i pome{ati sa malo mlake vode. Prosejati fini griz i bra{no u jednu ~iniju. Ume{ati prstohvat soli. Napraviti udubljenje na sredini, sipati rastopljen kvasac pa sve izme{ati.

 

Me{ati prave}i krugove jednom rukom, a drugom dodaju}i malo po malo vode, sve dok se ne dobije meka, te~na masa.  Pokriti i pustiti da se di`e 1 - 2 ~asa (trajanje zzavisi od temperature prostora).

 

           Kada testo na povr{ini poprimi penu{avu strukturu i udvostru~i svoju zapreminu, staviti na vatru poseban sud za pravljenje ovih pala~inaka od livenog gvo`|a ili zemlje koji je prethodno istrljan par~etom ~iste tkanine zamo~ene u ulje. (Mo`e se upotrebiti i tiganj sa teflonskim dnom).

 

Dobro izme{ati testo, sipati otprilike 1/4 kutla~e mase u tiganj tako da se ra{iri po celoj povr{ini. Pustiti da se pe~e samo jedna strana. Kada se povr{ina prekrije malim rupama, pala~inka je pe~ena.

 

Ponovo namazati sud uljem i ponoviti postupak dok se ne potro{i svo testo. Ne stavljati pala~inke jednu preko druge dok se ne ohlade.

 

Rastopiti maslac na laganoj vatri, paze}i da ne zagori. Namazati rupi~astu povr{inu svake pala~inke. Po{kropiti zatim medom ili {e}erom u prahu, pa ih poslu`iti tople.

 

Ukoliko nema meda, pala~inke se mogu po{kropiti sirupom pripremljenim od 600 g {e}era i 1/3 litre vode.

 

Materijal je dovoljan za 30-tak pala~inki. Priprema traje 15 minuta (testo se odmara 1 - 2 ~asa), a pe~enje po pala~inki 3 - 4 minute.

 

>>>>