Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO

 

 

Kada imate arapskog gosta na obedu, trebalo bi da znate sledeća, osnovna pravila arapskog gostoprimstva:

 

* Pozdravite gosta na vratima govoreći "Ahlan wa sahlan", što se obično prevodi sa "Dobrodošli". Pravi prevod glasi "Rodbina i ravan pod" - što znači da će gost biti dobrodošao i siguran (kao članovi istog plemena, roda) i da će mu biti udobno (ravan pod čini lakšim mesto za blagovanje).

 

* Svako ko se pojavi dok porodica ruča, treba radosno da bude pozvan da joj se pridruži. Zapadni običaj da se gost zamoli da pričeka dok porodica ruča, smatra se neoprostivim prekršajem gostoprimstva. Ako nemate dovoljno hrane, iznesite brzo tanjir jaja, činiju maslina, turšiju i iseckano sveže povrće.//

 

* Poslužite veliki izbor jela, jer može se desiti da gost ne bude voleo neko od njih. Sirijska tradicija zahteva da se pripremi sedam različitih jela, i mada nije neophodno, to je razumna preporuka. Za bife-večeru za 20 osoba, treba pripremiti najmanje 10 različitih jela.

 

* Nemojte vređati vašeg gopsta služeći jednu šniclu, salatu ili krompir po osobi! Opšte je pravilo da se planira tri puta količina od one koja će najverovatnije biti konzumirana.  Gost čini čast kući svojim prisustvom i njegovo zadovoljstvo i uživanje neće biti postignuto ukoliko je nedovoljna količina hrane. Veće količine takođe omogućuju prihvat i neočekivanog gosta koji može da navrati. Ako je neko jelo potpuno konzumirano, to je znak da ga nije bilo dovoljno pripremljenog i to nije kompliment za domačina. Kada služi goste, domačin će se izvinuti zbog oskudnosti hrane, pa može pozvati domačicu da donese dodatne stvari, govoreći začuđeno: " Zar nemamo malo......?". To nije nikako ruženje domačice, već još jedna prilika da se zadovolji gost.

 

* Naslutite svaku potrebu gosta, stalno izražavajući brigu za njegovu udobnost i nudeći sve i svaša zašta bi on mogao biti zainteresovan. Nikada ne tretirajte gosta kao člana vaše porodice, očekujući da sam sebi pomogne, već ga služite kako to već njegov poštovani položaj zahteva.

 

* Ako je neko jelo ili piće odbijeno, domačica to isto mora ponuditi još najmanje dva puta. Jer, gost se možda ustručava iz uljudnosti. Hrana mora ultimativno da mu se servira, ćak i ako protestvuje - naslučujući da će on na kraju ipak pristati.

 

 

* Prostran poslužavnik sa voćem treba da bude ponuđen, čak i ako su služeni drugi slatkiši. Da bi se pokazalo gostu da je posebno dobrodošao, ogulite jednu jabuku ili narandžu za njega: neće se usuditi da odbije ovaj gostoljubivi čin.

 

* Kada gost kaže "Daime" ("Da služite hranu zauvek" -što ustvari znači "Da uvek buudete dovoljno bogati da uživate kako treba"), odgovara mu se sa "Sahten" ("Dva dobra zdravlja" - što znači "Da uvek uživate u dobrom zdravlju").

 

* Sledećeg dana uživajte ne kuvajući, jer vaš porodični obrok će se sastojati od velike količine onoga što je ostalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zacini>

<<<<