Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

PIRINAC

>>>>

 

 

Pirina~ je najvi{e kori{}eno zrno na svetu, glavna hrana za milione ljudi. Postoji sedam hiljada vrsti, od kojih su u arapskim zemljama najvi{e u upotrebi: basmati, osnova persijske kuhinje i veoma popularan u zemljama Zaliva, egipatski ili sirijski pirina~ kratkog zrna koji je izvrstan za pudinge i nadeve i ameri~ki pirina~ dugog zrna koji se koristi u pilavima i sve je vi{e popularan na Bliskom istoku.

 

Pirina~ se slu`i uz meso, ribu, `ivinu i povr}e, a tako|e kombinuje sa njima da bi se dobio veliki izbor ukusnih jela. Mleveno meso, za~ini i prelivi se ~esto me{aju sa pirin~em za dobijanje divnih nadeva sa kojima se puni povr}e poput plavog patlid`ana, tikvica, listova vinove loze, kupusa, paprika i paradajza - ili nadeva meso (pili}i, ribe, creva).

 

Pojedina vrsta pirin~a upija razli~itu koli~inu vode.  Zato koli~ina te~nosti u svakom receptu mora biti uslovno uzeta.  [afran ili kurkuma se dodaju da bi zrno dobilo `utu boju; sos ili sok od paradajza oboji}e ga u roze. Pirina~ se ~esto pre kuvanja sotira na arapskoj masti - samne (vidi) ili se priprema sa pile}om ili nekom drugom mesnom supom umesto vodom.

 

              Burgol (vidi) je druga jeftina hrana, proizvedena od p{enice. Oko 5% spoljne ~vrste ljuske zrna skida se abrazijom, ostavljaju}i meki deo p{eni~ne klice netaknut. Ona se zatim natapa u vru}oj vodi sve dok se ne skuva, a zatim se su{i na suncu. Potom se lomi na manje par~i}e i sortira na fina, srednja i gruba zrna. Ovaj proces daje p{enici ukus oraha.

 

Mada se burgol danas kupuje na pijaci, neka sela jo{ uvek lju{te svoj. Stari kameni ru~ni mlinovi mogu se videti u mnogim ku}ama, kao i goleme plitke tepsije sa su{enom p{enicom koje su preplavile ravne krovove na ku}ama. Burgol posebno mesto zauzima u jermenskoj kuhinji, a u mnogim prostim seoskim jelima on predstavlja osnovu. 

 

  

PIRINAC S MASLACEM NA ARAPSKI NACIN

PIRINAC NA PARI

PIRINAC SA POVRCEM

PIRINAC SA PAPRIKOM

SOCIVO SA PIRINCEM

SARMICE S PIRINCEM

PIRINAC SA REZANCIMA

KOBASICE SA PIRINCEM

BURGOL NA MASLACU

BURGOL SA SOCIVOM

BURGOL S VIRSLAMA

KUSKUS >>>>

<<<<