Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

SELIK

(Saudijska Arabija)

 

Селик у преводу дефинише "кувану храну", али се у Саудијској Арабији ово јело односи на оброк пилетине, зачињене кардамоном и положеном преко лепљивог пиринча припремљеног са млеком. По традицији служи се на саудијским венчањима код женских пријема.

 

1 велико пиле (преполовљено)

1 литар воде

1 кафена кашика соли

4-6 цела зрна кардамона

1+1/2 шоља испраног пиринча кратког зрна

кафене кашике соли

кафене кашике истуцаног мистика (није обавезно)

1 - 1+1/2 шоља млека

шоље путера

 

1. Опрати и осушити пиле. Ставити у широку шерпу и прелити водом. Додати со и кардамон и пустити да прокључа. Покрити и лагано кувати 40-45 минута (скидати пену која се појављује на површини). Извадити пиле из супе и држати на топлом.

 

2. Измерити супу и додати воду уколио је потребно (да би се добилe 3+1/4 шоље воде).

 

3. Умешати пиринач и поново пустити да прокључа. Покрити и кувати на лаганој ватри око 25 минута, све док пиринач не омекша и сва течност буде упијена.

 

4. Улити млеко, попрскати мистик и одозго ставити путер. Мешати један минут на ватри, док пиринач не постане лепљив и мистик се растопи.

 

5. Пиринач раширити по овалу и прекрити половином пилетине.

 

Варијација: Селик се може припремити са једним килограмом јагњетине (тада кување траје око 2 сата). Неки пут се у селик ставља љути сос (в.припрему).

 

_______________________

 

Док се пиринач кува, припремити љути сос: 1 супена кашика уља, малог исецканог лука, 1 велики ољуштени парадајз, со, 1 кафена кашика бибера, 1 кафена кашика кима, 1 кафена кашика цимета, 4 истуцана зелена зрна кардамона.

 

Сотирати лук на уљу док не омекша. Умешати преостале састојке и лагано кувати 5 мнута. Пробати и ускладити зачине према укусу.