Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

JAGNJECA REBRA SA MALSINAMA

(16.05.2007)

Ovo je specijalitet aližirske kuhinje i namenjen je onima koji, definitivno, vole masnije komade mesa i slane masline. Ukoliko se kolebate da probate ovo jelo jer ima puno maslina, možete smanjiti količinu već prema ukusu. Alžirski kuvari verovatno neće prokuvati masline niti ih držati u vodi pre stavljanja u jelo, ali vi to možete učiniti ukoliko smatrate da će direktno stavljanje maslina jelu dati suviše slan ukus.

 

Umesto jagnjećih rebara možete upotrebiti komadiće mesa od plećke ili buta. Međutim, kosti rebara daju poseban miris sosu u kome se se meso krčka (što nikako nećete postići ukoliko upotrebljavate meso bez kostiju). Zato se ovo jelo priprema polagano - da svi mirisi kostiju pređu u jelo.

 

Potrebno je:

 

1 kg jagnjećih rebara sa mesom (mogu i kratka goveđa rebra)

500 g maslina

1 šolja paradajz-pirea

1 šolja vode

 * soli i bibera prema ukusu

 

Već prema ukusu možete dodati i neku mešavinu arapskih začina. Količina začina (ili njihovo odsustvo) neće uticati na autentičnopst alžirske kuhinje. Naime, neki alžirski kuvari upotreblavaju raznovrsne začine, ali neki se potpuno uzdržavaju. Uz ovo jelo posebno dobro ide mešavina četiri začina jer jelu daje pikantan ukus (recept je pri dnu).

 

Priprema:

 

1) Iseći rebra uz kost, začiniti solju i biberom pa propržiti na vrelom ulju da dobiju braonkastu boju. Tokom prženja moguće je u tiganj dodati malo vode. Komade pržiti u grupama, a ne svu količinu odjenom - da ne bi došlo do nepotrebnog dimljenja. Odstraniti masnoću sa rebara.

 

2) Ovako proržena rebra koja su dobila braon boju prebaciti u zemljani lonac. Dodati masline, paradajz-pire, vodu i začine. Staviti na tihu vatru i krčkati da se dobro raskuva. Jedna šolja vode je dovoljna, međutim u zavisnosti od debljine zemljanog lonca i samog mesa, možete dodati još vode.

 

Neki ovaj specijalitet jedu sa hlebom ali može i sa kuskusom.

 

*    *    *

Mešavina četiri začina:

Mešavina četiri začina u podjednakim kličinama: mirođija, muškatni oraščić, crni biber i đumbir. Samleti, dobro promešati, staviti u sud koji se dobro zatvara i ćuvati.