Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

MUSAKA OD PLAVOG PATLIDZANA

 

300 g   mlevenog mesa

2 kg  plavog patlid`ana

250 g   sve`eg paradajza (ili 5O g paradajz-sosa)

200 g   luka

150 g   ulja

 50 g   maslaca

 15 g   bibera

         so

         cediljka

 

Oprati plavi patlid`an, skinuti peteljke, oguliti ljubi~asti deo ko`e sve do mesa. Ise}i ga na tri horzontalne kri{ke, a zatim na kolutove debljine jednog prsta. Posoliti. Staviti u cediljku da se iscedi.

 

Staviti ulje na vatru i brzo propr`iti ise~en patlid`an tako da porumeni. U jednom tiganju lagano ispr`iti mleveno meso na maslacu. Baciti odozgo o~i{}en i na ~etvrtaste kri{ke srednje veli~ine ise~en luk. Pobiberiti. Posoliti.

 

Oprati i ise}i paradajz na horizontalne kri{ke. U jednu tepsiju staviti prvo jedan red propr`enih patlid`ana, zatim red mlevena mesa koje je sotirano sa lukom i ukrasiti sa dve kri{ke paradajza, zatim ponovo jedan red plavog patlid`ana,i tako dalje. (Ukoliko se upotrebljava paradajz-sos, razrediti ga u malo vode i posuti preko svega).

 

Staviti tepsiju na laganu vatru, po{to su sipani ulje i maslac koji su ve} bili upotrebljeni. Dodati vode da se pokrije. Pustiti da se kuva na laganoj vatri, dodaju}i malo vode, onoliko koliko ispari. Kada su plavi patlid`ani potpuno kuvani, slu`iti tople.

 

Musaka mo`e da se jede sama, ili sa pirin~em na maslacu pripremljenim na arapski na~in.

 

      Trajanje: 40 minuta.

 

- Na isti na~in se pravi musaka od tikvica, koja se jede sama bez pirin~a. Tikvice se kuvaju kra}e vreme. Zato pazite da se potpuno ne otope.

 

 

>>>>