Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

KBE U RERNI

 

500 g       mlevenog mesa

100 g       ov~ije masti

350 g       finog burgola (pokva{enog u vodi ~etvrt ~asa pre upotrebe)

200 g       luka 150 g   maslaca

 50 g       ulja

l          jaje

 10 g       mlevenog mu{katnog ora{~i}a

 10 g       bibera

so

avan

tepsija ~iji su krajevi uzdignuti

rerna

 

      O~istiti luk, uzimaju}i otprilike 150 grama, ise}i ga fino i baciti na ov~iju mast koju smo stavili da se zagreva u jednoj {erpi. Dodati 50 grama mlevenog mesa. Pustiti da luk pome{an sa ma{}u i mlevenim mesom dobije ridju boju, a zatim ga skloniti, posoliti, pobiberiti i staviti mu{katni ora{~i} pa ostaviti da se ohladi.

 

      Uzeti ostatak luka, izgnmje~iti ga u avanu i pome{ati sa nakva{enim burgolom. Me{ati i to tako {to se trlja o zid suda gde pravimo smesu. Dodati zatim ostatak mlevena mesa u malim koli~inama, kako bi celima bila homogena. Dodati istu}eno jaje. Dok me{amo, ne stavljamo vodu, ali kvasimo ruke s vremena na vreme i trljamo masu o zid suda. Posoliti u malim dozama.

 

Po{to je masa za kbe na taj na~in spremna, uzeti tepsiju uzdignutih krajeva i namazati dno maslacem. Staviti jedan sloj mase za kbe i ra{iriti ga ravnomerno kako  bi debljina svuda bila ista. Pritiskati s dlanom ruke ukoliko je potrebno. Odozgo staviti sloj mlevenog mesa koje smo propr`ili s lukom, ono koje smo pripremili na po~etku. Zatim staviti drugi slioj mase za kbe. Ponovo ravnomerno raspodeliti novi sloj. Zavr{iti sa lamelama preostalog maslaca rasporedjuju}i ih tu i tamo. No`em i{arati povr{inu u vidu malih rombova.

 

Staviti zatim tepsiju u rernu, s tihom vatrom odozgo i odozdo. Kada masa poprimi zagasit izgled, lagano pozla}en, pe~enje je zavr{eno. Poslu`iti toplo. Svaka od zvanica uzima nekoliko par~i~a rombova koji se lagano odvajaju na tragu gde smo no`em zasekli pre pe~enja.

 

Kbe u rerni se mo`e jesti samo ili sa kiselim mlekom  ili sa paradajz salatom.

 

      Priprema: 40 minuta

 

      Pe}enje: 45 minuta.

 

- ^esto, kada posedujemo potrebno vreme, umesto mlevenog mesa, uzimamo meso u komadima koje lupamo najmanje pola ~asa u avanu. Ono tada postaje elasti~no i lagano ga mo`emo pome{ati s burgolom. U tom slu~aju, nije potrebno me{ati izlupano jaje u masu za kbe.

 

- Kada se masa za kbe ne vezuje lako, mo`emo dodati jo{ jedno izlupano jaje.

 

- Nadev izmedju dva sloja mase mo`emo zameniti sa slanom ma{}u.

 

>>>>