Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

ARAPSKI HLEB

 

Najrasprostranjeniji hleb na Bliskom istoku je šupalj i može se otvoriti kao džep. Može se dobro zamrznuti ali se lako i odmrzava u zagrejanoj rerni. 

 

1           supena kašika kvasca

1           kafena kašika šećera

1 - 1/4     šolje vode (40 - 45 C)

450 g       šolje brašna

1           kafena kašika soli

1           kafena kašika maslinovog ulja

1           supena kašika kukuruznog bra{na

            (nije obavezno) 

 

Rastvoriti kvasac i šećer u 1/2 šolje tople vode i ostaviti da se diže pet minuta. U duboku zdelu pomešati brašno i so i napraviti udubljenje u sredini. Sipati unutra kvasac, ulje i dodati 3/4 šolje vode. Rukama izmešati sastojke u sredini, a zatim sa brašnom. Sledećih deset minuta mesiti testo na dasci da se dobije glatko testo. (ukoliko je potrebno, dodati malo vode, ili brašna). S vremena na vreme treba pokvasiti ruke da bi testo lakše dobilo glatku površinu.

 

Vratiti testo u zdelu i pokriti krpom. Ostaviti da se diže, sve dok ne udvostruči velićinu (2-3 časa).

 

Staviti testo na dasku lagano posutu brašnom i ponovo mesiti brašnjavim rukama oko pet minuta. Otkinuti parče veličine pomoranddže i valjati među dlanovima da bi se dobila glatka lopta. Ostaviti sa strane na krpu posutu brašnom. Isto uraditi i sa preostalim testom. Prekriti i pustiti da se odmara još 30 minuta.

 

Zagrejatri rernu na 245 stepeni. Poprskati ploču za pećenje sa kukuruznim brašnom. Svaku loptu testa oklagijom izvaljati u lepinju otprilike 0.75 cm debljine. Ove lepinje staviti na ploću za pečenje, pokriti peškirom i ostaviti da se testo diže sledećih 30 minuta.

 

Staviti lepinje na dno peći, direktno na pod, i pustiti ih da se peku pet minuta, sve dok se hleb ne naduva i dobije lagano braon boju.

 

 

>>>>