Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

NADEVENI JASTUCICI OD TESTA

 

4       lepa luka

1       supena ka{ika paradajz-sosa (koncentrat)

1       ljuta paprika (nije obavezno)

1       malo par~e posoljene i osu{ene masti (nije obavezno)

2       slatke babure

2       supene ka{ike ulja

1       prstohvat crnog bibera

500 g     finog griza

250 g     bra{na

           - so

 

 

Primpremiti nadev: olju{titi luk i ise}i na tanke kolutove. Oprati babure i ise}i na male komade. Istucati mast sa ljutom paprikom i crnim biberom. Staviti ulje da se zagreje u tiganj. Dodati luk, babure, istucanu mast i so. Pokriti i ostaviti da se pr`i na laganoj vatri 15-20 minuta. Dodati paradajz-sos razre|en u 1/2 ~a{e vode. Pustiti da se sos zgusne {to je mogu}e vi{e pa ostaviti sud sa strane.

 

Prippremiti testo: prosejati griz i bra{no u ~iniju. Na sredini na~ini udubljenje, staviti unutra prstohvat soli i razrediti s ~a{om vode. Sve prome{ati. Testo treba dugo raditi, prskaju}i ga s vremena na vreme vodom, sve dok ne postane meko, elasti~no, ali ne lepljivo.

 

Nauljiti ruke. Desnom rukom pristisnuti testo izme|u palca i ka`iprsta koji su sastavljeni u prsten, tako da iza|e loptica veli~ine mandarine. Staviti ih na nauljenu povr{inu.

 

Uzeti jednu lopticu i ra{iriti je du`inom i {irinom vrhovima nauljenih prstiju da se dobije veoma tanka kora. Supenu ka{iku nadeva ra{iriti na sredini kore, saviti koru na tri dela da bi se nadev prekrio pa ponovo prekriti dobijeni pravougaonik na tri dela da bi se dobio jastu~i~ od testa. Ra{iriti slede}u loptu, staviti nadev na centar i ponoviti kao {to je gore opisano. Ponavljati istu operaciju sve dok ne bude potro{en sav nadev i testo.

 

Lagano nauljiti sud od pe~ene zemlje ili livenog gvo`|a pa zagrejati na vatri. Staviti jedan ili vi{e nadevenih jastu~i~a (u zavisnosti od veli~ine suda) i pr`iti sa obe strane da se dobro pozlate. Skinuti s vatre, staviti na tanjir i poslu`iti.

 

Mere su dovoljne za 2O-tak jastu~i~a, priprema traje 1 ~as i 30 minuta, a pr`enje 1 ~as i 45 minuta.

>>>>