Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

LISTOVI OD TESTA

 

 

250 g     vrlo finog griza

250 g     bra{na

1/4        kafene ka{ike soli

1/2        luka

1       `umance

        - specijalni bakarni sud

 

 

      Sipati griz, bra{no i so u ~iniju. Sve izme{ati. Dodavati vode malo po malo - istovremeno rade}i testo sve dok ne dobije ~vrstinu testa za hleb. Ovo testo treba dugo mesiti, posipaju}i s vremena na vreme vodom  da ne izgubi elasti~nost, tako da se dobije meka i gipka masa.

 

Mesiti i dalje - tako {to se digne pa sa visine baci na radnu povr{inu. Staviti ga u sud poprskan vodom i pustiti da se odmara oko 30 minuta.

 

Za to vreme napuniti sa 3/4 vode jedan sud na koji mo`e da se adaptira specijalni bakarni sud. Pustiti da voda proklju~a na jakoj vatri. Smanjti vatru i bakarni sud okrenuti naopa~ke (tako da ravna strana bude na sudu sa vodom). Olju{titi luk i zamo~iti u `umance. Ovim lukom premazati ravnu stranu suda.

 

      Kada je sud dobro vreo, pokvasiti ruku i uzeti malo testa. Sa ovim testom praviti male udarce, ritmi~ne, po celoj povr{ini suda ponovo hvataju}i brzo testo ~im dodirne sud. Ne treba ostaviti ni jedan deo povr{ine suda da bude nepokriven.

 

Te male opne od testa, prilepljene jedna uz drugu, ~ine jednu koru (djol). Ivice dobijene kore pa`ljivo podi}i i odvojiti od suda. Ostaviti ih otvorene na ~istoj krpi, sjajna strana da bude odozgo.

 

Ponoviti postupak dok se ne potro{i sva koli~ina testa ponovo trljaju}i povr{inu bakrenog suda lukom ukoliko je lepljiva. Dobijene kore stravljati jednu preko druge, sjajna strana uvek da bude prema gore.

 

Ove kore se upotrebljavaju za pravljenje mnogih ukusnih jela i kola~a: bureka sa pirin~em, savija~e sa bademima itd.

 

Koli~ina je dovoljna za dva tuceta kora. Priprema traje 2 ~asa a pe~enje nekoliko sekundi po kori.

 

 

 

 

>>>>