Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

ZACINJENI PUDING OD PIRINCA

(Egipatski specijalitet)

 

Ovaj jako za~injeni puding je egipatski specijalitet, ali ga ima i po drugim arapskim zemljama. U Siriji se zove "karavia" zbog kima koji se koristi za pripremu. Po tradiciji ovaj se puding slu`i svakoj novoj majci i njenim gostima. Proslava se obi~no organizuje sedam dana po ro|enju deteta.

 

6         {olja hladne vode

1 1/2     {olje {e}era

3/4       {olje mlevenog pirin~a

1         kafena ka{ika kima

1         kafena ka{ika anisa

1/4       kafene ka{ike |umbira

 

Za ukras:

 

- pinjol

- oguljeni badem

- iseckani orasi

- kokosov orah

 

Pet {olja vode sipati u {erpu i pustiti da proklju~a.  U preostalu vodu razmutiti pirina~ da se dobije pasta. Istucati sve za~ine (najbolji je za to mesingani avan) pa sipati zajedno sa {e}erom u pastu od pirin~a i dobro ulupati. Tu me{avinu sipati u kipu}u vodu i pustiti da i dalje klju~a, stalno me{aju}i drvenom varja~om. Smanjiti vatru i pustiti lagano da kuva jedan ~as otprilike, s vremena na vreme me{aju}i sve dok me{avina ne prekrije varja~u.

 

Sipati u zasebne sudove za poslu`enje i izda{no dekorisati sa bademima/orasima/kokosom. Poslu`iti toplo na sobnoj temperaturi.

 

Napomena: Na arapskim tr`nicama mo`e se kupiti gotova me{avina za~ina za migli. Za ovaj recept upotrebiti 1/2 supene ka{ike te kupovne me{avine.

>>>>