Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

DJEVRECICI S URMAMA

 

Za testo:

 

1 kg    bra{na

1/4        litre ulja

1       kesica kvasca

2       supene ka{ike vodice od narand`inog cveta

200 g     kristal {e}era

1       limun

1       prstohvat soli

 

Za nadev od urmi:

 

500 g     urmi

1       prstohvat cimeta

1 dl    ulja

           - nekoliko kapi vodice od narand`inog cveta

 

Pripremiti nadev od urmi: O~istiti urme, skinuti ko`u i izvaditi ko{tice. Samleti ih u ma{ini za povr}e (kroz {iroku re{etku). Dodati cimet, vodicu od narand`inog cveta i jednu supenu ka{iku ulja. Mesiti sve dok se ne dobije homogena pasta. Uvaljati u loptu i ostaviti.

 

      Oprati limun i istrugati koru. Prosejati bra{no, {e}er i kvasac u duboku ~iniju. Dodati istruganu koru limuna i prstohvat soli. Sve dobro izme{ati. Napraviti udubljenje u sredini i unutra sipati ulje. Malo po malo, stalno me{aju}i vrhovima prstiju, nabacivati bra{no. Trljati bra{no izme|u dlanova sve dok ne apsorbuje svu masno}u. Po{kropiti vodicom od narand`inog cveta. Mesiti testo kvase}i ga s vremena na vreme vodom, sve dok ne postane glatko i lako se razvija oklagijom.

 

Razdeliti testo na 3-4 par~eta. Razvaljati svako par~e oklagijom u disk debljine oko 2 mm. Ise}i no`em ili pokretnim to~ki}em pravougaonike 20 cm du`ine i 12 cm {irine.

 

Po du`ini svakog pravougaonika staviti traku paste od urmi (otprilike 5 mm {irine), pa valjati testo po~inju}i od strane gde se nalazi pasta od urmi. Tako dobijene valjke u obliku duge cigare oblikovati u male |evreke spajaju}i 2 kraja.

 

Zagrejati rernu na 170 stepeni. Uzeti kola~ u dlan leve ruke, vilju{ku u desnu ruku i izbosti ga po~inju}i od dna.  Kola~ }e tako dobiti izgled rozete. Polo`iti kola~ na pleh koji nije zama{}en. Staviti u rernu i pe}i oko 20 minuta, sve dok se testo lagano ne pozlati.

 

Ova koli~ina je dovoljna za 50-tak |evre~i~a. Priprema traje oko jedan ~as (s tim {to se i testo odmara jedan ~as), a pe~enje 20 minuta.

 

Za ovaj kola~ se mo`e upotrebiti i posebno testo od urmi (vidi).

 

>>>>