Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

REZANCI ZA KOLACE

(Kadajif)

500 g     bra{na

1       prstohvat soli

2       supene ka{ike ulja

1       bakarni poslu`avnik za kore

1       specijalni levak za kadajif

 

Prosejati bra{no i baciti ga u ~iniju. Dodati prstohvat soli. Razrediti, malo po malo, bra{no sa vodom, prave}i rukom krugove sve dok testo ne postane glatko i te~no (poput testa za pala~inke). Provu}i testo kroz sito sa malim rupama da bi se eliminisale gromuljice.

 

Staviti vodu da proklju~a u jedan sud (koji je malo manji od bakarnog poslu`avnika za kore - tako da se 2 suda mogu uglaviti). Kada voda proklju~a, staviti preokrenuti poslu`avnik na sud i pustiti da se zagreje. Sud u kome je voda mora stalno biti na vatri. S vremena na vreme kontrolisati koli~inu vode pa dodati ako je potrebno.

 

Manju krpu natopiti uljem pa premazati povr{inu poslu`avnika.

 

Zatvoriti prstom vrh specijalnog levka za rezance i kutla~om u njega sipati testo. Skloniti prst i brzo staviti levak iznad zagrejanog poslu`avnika prave}i spiralne krugove i to tako da prekriju celu povr{inu sa nitima od testa, ali ne dozvoljavaju}i da se slivaju sa strane.

 

Na kraju ove operacije rezanci su pe~eni (treba da ostanu beli). Pomo}u ~iste krpe skinuti ih sa plo~e polako ih guraju}i, pa slo`iti pa`ljivo u korpu od mladih palmovih listova.

 

Rezance prekriti ~istom krpom da bi omek{ali. Ponoviti postupak sve dok se ne potro{i svo testo.

 

Ovi rezanci slu`e za pripremu kola~a.

 

Mogu}e je poslu`avnik staviti i direktno na vatru da bi se ispekao kadajef. U tom slu~aju operaciju treba izvoditi veoma brzo, tako da se testo ne bi pozlatilo, ve} ostalo belo. Koli~ina je dovoljna za dve grudve rezanaca. Priprema traje 15 minuta, a pe~enje 2-3 minuta po poslu`avniku.

>>>>