Make your own free website on Tripod.com
Home
UVOD
ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO
ZACINI
PREDJELA
SALATE I SOSOVI
JAJA
SUPE I CORBE
POVRCE
PIRINAC
KUSKUS
MESO
PERAD
RIBE I LJUSKARI
HLEB I TESTA
SLATKA JELA
NAPICI
KOZERVIRANJE HRANE
NOVI RECEPTI
GLOSAR
LITERATURA I FOTOGRAFIJE
LINKOVI
KONTAKT:

GAZELINI ROGOVI

 

Za pastu od badema:

 

1 kg    badema

250 g     {e}era

100 g     maslaca

1       jaje

1/2        kafene ka{ike cimeta

          - vodice od narand`inog cveta

 

Za testo:

 

500 g     bra{na

150 g     maslaca

1       supena ka{ika {e}era

           - vodice od narand`inog cveta

1       jaje

1       prstohvat soli

 

Dan ranije potopiti bademe i osu{iti (videti recept za pripremu). Pripremiti pastu od badema: Fino istucati bademe, dodati {e}er i cimet, pa sve istucati jo{ jedanput. Me{avinu staviti u duboku ~iniju. Istopiti maslac na laganoj vatri, paze}i da ne izgori. Sipati u ~iniju, dodati jaje i sve pome{ati kvase}i vodicom od narand`inog cveta. Mutiti sve dok se ne dobije elasti~na pasta koja lako mo`e da se obra|uje.

 

Priprema testa: Istopiti maslac. Prosejati bra{no u dubok sud, dodati {e}er i so. Napraviti udubljenje u sredini, sipati istopljeni maslac i jaje. Malo po malo dodavati bra{no na udubljenje rade}i vrhovima prstiju. Politi malo vodice od narand`inog cveta i mesiti da bi se dobilo testo koje ima ~vrstinu testa za hleb.

 

Testo izvaljati oklagijom (okre~u}i vi{e puta) na vrlo malu debljinu (oko 1/2 mm otprilike), pa ga ise}i na trake od 10 do 15 cm du`ine i 5 - 6 cm {irine.

 

            Uzeti malo paste od badema (koli~ina ve}eg oraha), izvaljati je izme|u dlanova da bi se dobila mala "cigara" 8-10 cm du`ine. Ovako oblikovanu masu staviti po du`ini na sredinu trake koju treba saviti da prekrije nadev. Pritisnuti prstima da bi se testo spojilo.

 

Uz pomo} nazubljenog to~ki}a ise}i traku na udaljenost 5 mm od nadeva. Stisnuti ponovo ivice i kola~u dati formu ispup~enog kroasana. Ponoviti postupak dok se ne potro{i svo testo.

 

Zagrejati rernu na 170 stepeni. Posuti pleh bra{nom.  Da bi se spre~ilo nadimanje testa, svaki kola~ probu{iti iglom prethodno zagrejanom na plamenu. Staviti kola~e u rernu i pe}i otprilike 15 do 20 minuta. Izvaditi ~im se utvrdi da je testo pe~eno.

 

Koli~ina materijala je dovoljna za 60-70 kola~a. Priprema traje jedan ~as a samo pe~enje 15-20 minuta.

 

 

 

 

 

>>>>